Keputihan dan Kegatalan

by - March 30, 2017

Keputihan dan kegatalan bagi kita yang wanita ni sangatlah tak selesa. Bila gatal, mulalah nak menggaru, garu sikit-sikit oklah lagi...ni tak, ada juga yang menggaru sampai luka! adoi...pedihnya..

Kalau anda bebas dari keputihan, tahniah, anda sangat beruntung! Tak perlu pakai pantyliner pastu nak kena tukar selalu.

Sesiapa yang ada keputihan tipulah kalau kata "ala..keputihan sikit-sikit tu biasalah..jagalah jela kebersihan". Betul, salah satu caranya ialah menjaga kebersihan kawasan privasi anda tapi kalau hari-hari masih lagi gatal dan tergaru-garu, masih boleh tahan ke? Ada juga keputihan yang berbau tau.

Saya kongsikan 5 punca keputihan yang biasa bagi wanita Malaysia:
  1. Cara bersihkan kawasan privasi yang salah, yang betul dari depan ke belakang. Bukan main gosok suka hati je ye.
  2. Pakai pantyliner terlalu lama. Kena rajin tukar, pakai lama sangat tu pasal bakteria cepat membiak, Punca gatal juga tu.
  3. Menggaru hingga luka dan pedih sebab gatal yang melampau.
  4. Tak keringkan kawasan privasi selepas membuang air.
  5. Stress juga mempengaruhi hormon badan kita.
Saya pun ada keputihan juga tapi itu dulu dan belum lagi sampai peringkat keputihan tu jadi warna kuning atau hijau. Kalau dah bertukar warna tu tanda anda perlu cari solusi segera jangan dibiarkan. Ia akan memudaratkan.

Kegatalan tu pun biasa juga terjadi tambah pula kalau tengah berpeluh. Memang tak boleh tahan, lepas tu peha pun berlaga..eloklah tu kawsan privasi gatal,yang peha pula melecet..pheww..memang kawasan privasi yang wajib dijaga dengan elok.

Kalau kita cari kat internet, banyak cara untuk atasi keputihan dan kegatalan tu. Pilihlah ikut keselesaan dan kemampuan anda yang penting kawasan privasi kita tu terjaga dengan baik.

Saya pula lebih selesa menggunakan Set Keputihan Shaklee iaitu Alfalfa Complex dan Garlic Complex.

Alfalfa Complex - bertindak sebagai anti-kulat yang kuat untuk membunuh kulat yang menjadi punca keputihan.

Garlic Complex - Antibiotik semulajadi, anti-kulat serta membantu meningkatkan sistem imun badan kita.


Dua produk ni memang sangat berkesan. Keputihan sudah tiada dan yang penting gatal pun tiada. Dulu kalau tak pakai pantyliner rasa sangat tak selesa, rasa tak bersih kejap-kejap nak tukar. Sekarang saya dah jarang pakai pantyliner, pakai pun masa nak dekat tarikh period dan bila nak habis period. Tu je masa yang saya gunakan pantyliner.

Bagi yang dah tak tahan dengan keputihan dan kegatalan boleh cuba Set Keputihan ni, tak rugi anda amalkan dua produk ni demi kesihatan yang berpanjangan. Hubungi saya segera untuk info tambahan berkenaan 2 produk tu ok.

Nadzifa Azam
Phone no: +6013 - 694 0049
Shaklee ID no: 1251025


** Produk yang disebut tidak boleh digunakan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

You May Also Like

0 comments