..Project - Part 1..

by - May 28, 2009

Kali nk cite psl FYP(Final Year Project) plak la. Yg ni bhgn hardware, mencabar jgk ni, maklumla ktorg mn pernah blaja bab hardware, software je..pastu ade plak elektronik,lg la pusing. Tp ape pn klau xblaja mmg smpi bila2 la xtau apa fungsi smua tu..

Base yg dipotong kat Kuliyyah Engineering. Besar rupenye bnde ni, ingatkn nk la potong sdri tp ble tgk mesin die je dh bsr mn kn, cancel la..huhu..lgpun pakaian ktorg waktu tu pn xsesuai utk ke bengkel sbnrnye. Jadi, dgn bantuan technician yg ade dpt la jgk potong dgn tebuk lubang mn yg ptt. Ktorg duk tepi jela tgk..

Yang ni nmanye Servo Motor. Fungsinye utk gerakkan tayar. Harga tak ingat plak brape. Wayar pink & yellow tu yg sambung dgn bateri pastu barula bole gerak.


Yang ni plak Castor. Klau tayar yg ada tu utk gerak ke dpn dgn blkang, castor ni plak utk memudahkan pergerakn dan jgk klau nk pusing kanan kiri ke xpakai ruang yg besar klau nk gerak,stempat jela..

haa..yg ni dah siap pasang. 2 tyres, 2 servo motors and 2 castors.

Inilah hasilnye..(xsiap lg) br testing ni..hehe..yg yg wrne hijau tu driver board connect with power(12 volts batteries) and also with servo motors, yg putih tu breadboard digunakn utk testing sblm pakai *FPGA board, yg lain2 tu bateri.

Andi bersiap sedia..kui3

Ambil ms setgh jam jgkla nk blaja nk guna bnde tu..akhir Mo berjaya!hehe

Mmg bersemangat si baju belang ni..wakakak

Jadi itula serba sdkit psl FYP utk sem akhir aku ni..huhu..part seterusnya akn disambung pd ms akan dtg.Doakn kami ye..Sekian,terima kasih. :D

*FPGA Board (akan dijelaskn pd episod akn dtg)





You May Also Like

6 comments